Lichenul Plan Oral

INTREBARE: Ce este lichenul plan oral?

RASPUNS: Lichenul plan este o leziune care poate aparea in gura sau in alte parti ale corpului. Cand apare in gura se numeste ‘lichen plan oral’. Afectiunea este mai des intalnita la persoanele adulte si de varsta a 3-a si este mai prezenta la femei decat la barbati.

________________________________

INTREBARE: Cum arata lichenul plan oral?

RASPUNS: Leziunea poate aparea intr-o diversitate de forme. Cel mai des se prezinta sub forma de pete albe localizate de obicei pe interiorul obrajilor, limbii sau gingiilor. Aceste pete nu sunt dureroase dar pot fi insotite uneori de roseata, ulceratii sau mai rar vezicule.

________________________________

INTREBARE: De ce apare lichenul plan oral?

RASPUNS: Pana in prezent nu se cunoaste cauza exacta. Afectiunea poate aparea ca reactie la diferite medicamente ( ex. pentru diabet, pentru hipertensiunea arteriala, beta blocante, penicilina) sau poate fi asociata cu o ineficienta moderata a sistemului de aparare imunitar. Stressul, mancarurile piperate si citricele pot exacerba simptomele.

________________________________

INTREBARE: Cum se pune diagnosticul de lichen plan oral?

RASPUNS: Diagnosticul se pune de obicei de catre medicul specialist. Pentru ca lichenul plan oral poate imita alte afectiuni, pentru un diagnostic exact este nevoie de o biopsie. O biopsie este o procedura nedureroasa efectuata sub anestezie locala in care o mica portiune de tesut este luata din gura si analizata in laborator.

________________________________

INTREBARE: Care este tratamentul pentru lichenul plan oral?

RASPUNS: In cele mai multe cazuri lichenul plan oral trebuie tratat doar atunci cand leziunea este dureroasa. In aceste cazuri tratamentul consta in creme cu corticosteroizi ( sau mai rar imunosupresori ) aplicate in zona afectata.

________________________________

INTREBARE: Se vindeca?

RASPUNS: In general lichenul plan oral nu se vindeca complet niciodata. Tratamentul va ameliora simptomele de durere dar pacientii vor continua sa aiba pete albe in diferite zone ale gurii.

________________________________

INTREBARE: Care sunt complicatiile lichenului plan oral?

RASPUNS: Exista unele conexiuni  intre lichenul plan oral si cancerele orale la aproximativ 1-3% dintre pacientii care prezinta astfel de leziuni. Totusi pana la momentul de fata nu s-a demonstrat inca o legatura directa intre lichen plan si cancer.

________________________________

INTREBARE: Pot preveni aparitia lichenului plan oral?

RASPUNS: Deoarece cauza nu este inca cunoscuta este imposibil sa prevenim afectiunea. Exista insa anumiti factori de risc (fumatul, alcoolul, dieta saraca in fructe si legume) care evitati reduc sansele aparitiei leziunii.

  1. Pop
    July 14, 2012 at 6:40 pm

    Există tratament pentru lichen plan cutanat? S-a vindecat cineva?de câte ori poate recidiva şi în ce perioade?

  2. Alina
    August 29, 2013 at 6:38 am

    Am lichen plan oral de un an si patru luni,am luat tratament dar nu ma ajuta deloc,as vrea sa stiu daca as ramane insarcinata ar putea afecta sarcina?

    • despre dinti
      August 30, 2013 at 5:35 am

      Nu am gasit nici un studiu de specialitate care sa faca vreo legatura intre lichenul plan oral si sarcina. Deci raspunsul este nu.

  1. No trackbacks yet.

Leave a comment